راهنمای خرید انواع کاشی و سرامیک

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

اگر وقت آن رسیده که فضای داخلی خانه شما تغییر کند و یا در حال ساخت و ساز ساختمان خود هستید و قصد استفاده از کاشی در این پروژه را دارید، کاشی های سرامیکی یکی از گزینه های پیش روی شماست. کاشی و سرامیک چیست؟ درباره طرح و رنگ کاشی و سرامیک چه می دانید؟ کجا باید از آن استفاده کرد؟ با املاک داران همراه باشید و راهنمای خرید انواع کاشی و سرامیک را بخوانید.

سرامیک چیست و از چه موادی ساخته می شود؟

ماده جامد غیر فلزی است و ترکیبات خاک رس و گرمای زیاد شکل می گیرد، حالت شکننده ای دارد ولی بعد از نصب بسیار مستحکم می شود. سرامیک مصالح ساختمانی ای است که معمولا به جای استفاده از کاشی های دیواری، موزائیک و برخی از انواع کفپوش ها استفاده می شود. مواد اصلی تشکیل دهنده کاشی و سرامیک، خاک رس و ماسه است. این ترکیبات کاملا پودر می شوند و سپس به آن آب اضافه می شود. مخلوط در قالبی با فشار بالا فشرده می گردد و حالت بیسکوییت ایجاد می کند. در نهایت بعد از خشک شدن و لعاب دار کردن، آن را در کوره ای با دمای تقریبی 1000 درجه سانتیگراد می پزند. فضای بین کاشی ها نیز با مخلوط جداگانه ای از آب، ماسه و متریالی مثل سیمان پر می شوند که به آن دوغاب می گویند. گاهی هنگام نصب برای ساخت دوغاب سرامیک به جای سیمان از اپوکسی استفاده می شود. سرامیک استحکام، مقاومت بالا و عایق بودن برای رطوبت و آب ریزی نسبت به کاشی بسیار بیشتر است.

انواع کاشی و سرامیک

کاشی و سرامیک به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود: کاشی های لعابدار، کاشی و سرامیک دیواری، و کفپوش سرامیکی. برای این که بدانید کدام یک از کاشی و سرامیک ها برای شما مناسب است، بایستی به مقایسه آن ها بپردازیم:

  • کاشی لعابدار

کاشی های لعابدار با یک پوشش محافظ پوشانده می شوند و می تواند مات یا براق باشد. روکش مات برای سرامیک طرح سنگ بهترین گزینه است و در همه بخش های ساختمان قابل استفاده است. کاشی های سرامیکی براق نیز از نظر ظاهری بسیار شیک هستند و به فضا ظاهری مجلل می بخشند. کاشی لعابدار براق معمولا برای دیوار کاربرد دارد.

کاشی لعابدار

  • کاشی و سرامیک دیواری

این نوع کاشی ها با طرح های متنوع می توانند ظاهری جذاب به اتاق ها ببخشند. در برخی موارد از این کاشی ها برای کف هم استفاده می شود. کاشی و سرامیک دیواری نیاز به مقاومت بالایی ندارد. چرا که زیاد در معرض ضربه یا رفت و آمد نیست. بنابراین کافیست که نسبت به رطوبت، آب و چربی مقاوم باشد. از آنجایی که این کاشی های دیواری در آشپزخانه ممکن است دچار انبساط و انقباض شوند، بهتر است از ضخامت مناسب برخوردار باشند.

کاشی و سرامیک دیواری

  • کفپوش سرامیکی

این نوع کاشی ها بیشتر ظاهر مات دارند. زمانی که به دنبال کاشی و سرامیک برای کفپوش هستید، باید از دوام آن اطمینان حاصل کنید. چرا که در محل های پر رفت و آمد نیاز به کاشی با استحکام بالا هست. نکته ای که در اینجا باید اشاره کرد معمولا برای کفپوش از سرامیک یا کاشی زبر استفاده می شود، چون کفپوش های براق حالت لیز و صیقلی دارند.

کفپوش سرامیکی

کاشی و سرامیک از نظر طرح و جنس نیز دارای انواع مختلفی است که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

  • سرامیک پرسلانی

سرامیلک پرسلان دارای قابلیت جذب آب بسیار پایین 5% و مقاومت بالا است. این نوع سرامیک لعابدار به صورت مات، براق تولید می شود و از نظر سایز و طرح تنوع زیادی دارد، ظاهری خیره کننده و قابلیت شستشو دارد، ثبات رنگ بالا در برابر نورخورشی و عوامل طبیعی است، در برابر آتش سوزی مقاومت چشم گیری دارد. در صورتی که برای نصب سرامیک پرسلان از چسب مخصوص به جای ملات استفاده شود، دوام بیشتری خواهد داشت.

سرامیک پرسلانی

  • سرامیک مینیاتوری

کاشی سرامیک مینیاتوری به کاشی های بسیار کوچکی گفته می شود که قابلیت جذب آب پایینی دارد. این نوع سرامیک ضریب اصطکاکی بالایی دارد و معمولا با چسب مخصوص تعبیه و نصب می گردد.

سرامیک مینیاتوری

  • سرامیک آنتی اسید

سرامیک آنتی اسید نوعی کاشی و سرامیک لعابدار است که در برابر اسید و شوینده های اسیدی مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. معمولا از این نوع کاشی سرامیک در مکان هایی استفاده می شود که دائما در معرض چنین موادی قرار دارند. در نتیجه به راحتی خراب نمی شود لعاب روی سطح آن کیفیت خود را از دست نمی دهد. بنابراین در حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و کف حیاط بسیار گزینه مناسبی به شمار می رود.

سرامیک آنتی اسید

  • سرامیک آنتی باکتریال

کاشی و سرامیک آنتی باکتریال از نظر مقاومت و کیفیت مانند سایر انواع سرامیک است ولی نیاز به شستشو ندارد. در واقع به دلیل استفاده از تکنولوژی نانو در ساخت این نوع سرامیک، نیازی به استفاده از مواد شوینده نیست و در معرض اشعه ماوراء بنفش، میکروب ها از سطح آن زدوده می شوند.

سرامیک آنتی باکتریال

  • سرامیک و کاشی گرانیتی

سرامیک گرانیتی متریالی بدون لعاب است که از خاک رس فاقد کربنات کلسیم ساخته می شود. به منظور براق و یکدست ساختن سطح این سرامیک معمولا با سنگ ساب پولیش داده می شود.

کاشی گرانیتی ظاهری شیک دارد و از دوام بالایی هم برخوردار است. به همین دلیل معمولا از آن برای کفپوش آشپزخانه استفاده می شود. کفپوش های گرانیتی یکی از متریالی است که به سادگی می توانید از فروشندگان مصالح ساختمانی در سایت املاک داران تهیه کنید.

کاشی و سرامیک گرانیتی

  • سرامیک موزاییکی

سرامیک های موزاییکی نیز یکی دیگر از انواع کاشی و سرامیک به شمار می رود که در طرح و نقش های مختلفی تولید می شود. این نوع سرامیک را می توان به صورت بدون لعاب یا لعابدار در بازار پیدا کرد و معمولا دارای اشکال هندسی متنوعی هستند.

سرامیک موزاییکی

  • سرامیک طرح پارکت

یکی از بهترین انواع کاشی و سرامیک برای آشپزخانه، سرامیک طرح پارکت است. این نوع سرامیک به دلیل طرح و رنگ پارکت مانند به فضا گرما می بخشد و در ضمن لکه های احتمالی به سادگی روی آن قابل مشاهده نیستند.

سرامیک طرح پارکت

  • کاشی اسلیت

یکی دیگر از انواع سرامیک کف، کاشی اسلیت است. این نوع کاشی با ظاهری زیبا، جلوه ای طبیعی به محیط خانه شما می بخشد. از طرف دیگر از مقاومت بالایی برخوردار است و به سادگی دچار ترک خوردگی و خراشیدگی نخواهد شد. البته در صورتی که نکات نگهداری از این کاشی ها را به خوبی رعایت کنید، می توانید طول عمر آن را افزایش دهید.

کاشی و سرامیک اسلیت

  • کاشی تراورتن

سنگ تراورتن یکی دیگر از انواع کاشی کف است که در بین طرفداران محیط زیست جایگاه ویژه ای دارد. این نوع کاشی نسبت به انواع سرامیک نیاز به مراقبت بیشتری دارد. در صورت وجود رطوبت ممکن است آسیب ببیند ولی در عوض قابل بازیافت است و به محیط زیست ضرر نمی زند.

کاشی وسرامیک تراورتن

  • کاشی مرمریت

کاشی مرمریت یکی دیگر از انواع کاشی کف، ظاهری شیک و مجلل به فضای خانه شما می بخشد. تنها ایراد این نوع کاشی، لغزنده بودن آن است.

کاشی و سرامیک مرمریت

 

کاربرد کاشی و سرامیک در ساختمان

سرامیک به اندازه پروسلین با دوام نیست و در برابر سرما مقاومت نشان نمی دهد. بنابراین استفاده از کاشی های سرامیکی را بیشتر در فضاهای داخلی توصیه می کنیم. به طور کلی، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام مناطقی هستند که کاشی سرامیک بیشترین کاربرد را دارد. چرا که این متریال ضد آب است  و علاوه بر آن ظاهر جذابی به این مکان ها می بخشد. با این حال، به لطف تنوع گسترده در طرح و رنگ کاشی و سرامیک در سال های اخیر می توان از آن در بخش های مختلف ساختمان مثل ایوان و حیاط استفاده کرد.

بهترین راه برای تشخیص دوام کاشی و سرامیک، بررسی درجه بندی روی محصول است. کاشی با درجه بندی صفر فقط برای استفاده در دیوارها مناسب است. اما درجه 3 از مقاومت بیشتری برخوردار است و می توان آن را برای کفپوش با رفت و آمد کم به کار برد. درجه 4 را معمولا در آشپزخانه، حمام، راهرو و غیره نصب می کنند. اما درجه 5 از استحکام خوبی برخوردار است و در هر کجای خانه قابل استفاده است.

طرح و نقش کاشی و سرامیک

به لطف پیشرفت ها در این زمینه، دیگر دوران کاشی های سفید رنگ و مربعی شکل به پایان رسیده است. امروزه کاشی های سرامیکی در طرح ، رنگ، نقش و حتی بافت متنوع از ظاهری مانند سنگ طبیعی گرفته تا رنگ های یکنواخت یافت می شود. کاشی مترو یکی از محبوب ترین انواع کاشی سرامیک است که شکل آجری دارد و نماد یک سبک است. این کاشی ها دارای طرح های مختلف صاف و اریب، کوتاه و بلند، مات و براق هستند.

برخی از کاشی های سرامیک با طرح چوب ساخته می شوند. این کاشی ها کاملا بافت مشابه چوب دارند و برای ایجاد ظاهری طبیعی در راهرو، سالن، نهارخوری یا اتاق خواب گزینه ای مناسب به شمار می روند.

حتی کاشی و سرامیک با طرح مرمر نیز وجود دارد که کاملا شبیه سنگ مرمر است و شما را به اشتباه می اندازد. در واقع این روزها استفاده از سنگ طبیعی در آشپزخانه و حمام بسیار رایج است. سنگ ظاهر جذابی دارد ولی قیمت آن برای همه مناسب نیست. در عوض سرامیک با قیمت ارزان، طرح های مختلف سنگ طبیعی را ارائه می کند.

یکی از راه های ایجاد دکوراسیونی جذاب و چشم نواز، استفاده از کاشی و سرامیک برای کف اتاق است. طیف وسیعی از کاشی و سرامیک با دوام بالا و طرح های متنوع برای ایجاد کفپوش زیبا وجود دارد.

راهنمای خرید کاشی و سرامیک سرویس بهداشتی

یکی از کارهایی که هنگام ساخت یا بازسازی حمام و سرویس بهداشتی باید انجام داد، انتخاب کاشی و سرامیک آن است. باید بدانید که رنگ تیره تر بهتر است یا روشن، کاشی کوچک تر یا بزرگ تر؟ براق یا مات؟ سنتی یا مدرن؟ در ادامه به توضیح نکات مهم برای خرید کاشی و سرامیک سرویس بهداشتی می پردازیم:

انتخاب متریال مناسب

از میان انواع کاشی و سرامیک، کاشی های سرامیکی لعابدار می تواند گزینه ای عالی برای سرویس بهداشتی باشد. این کاشی ها از دوام بالایی برخوردارند. کاشی های انتی باکتریال از رشد باکتری و انتشار بوی بد جلوگیری می کنند و در برابر رطوبت، خراشیدگی و ایجاد لکه مقاوم هستند. همچنین گزینه مناسبی برای حمام و سرویس بهداشتی پر تردد به شمار می روند. هنگام انتخاب متریال برای حمام و سرویس بهداشتی باید ویژگی های زیر را مد نظر قرار دهید:

  • نگهداری آسان

  • طیف گسترده ای از طرح های متنوع

  • مقرون به صرفه بودن

  • انتی باکتریال بودن

  • مقاوم در برابر رطوبت

  • جذب آب کم

انتخاب طرح و رنگ مناسب

بایستی از نظر ظاهر و کاربرد، کاشی های مناسب برای مکان های مرطوب مثل حمام و توالت را تهیه کنید. شما می توانید از کاشی و سرامیک هایی برای سرویس بهداشتی استفاده کنید که طرح های مختلفی مثل چوب، سنگ یا سایر متریال طبیعی را داشته باشند. البته طرح و رنگ کاشی سرامیک بیشتر به سلیقه شما بستگی دارد و البته لازم از یک متخصص خدمات ساختمانی درباره طراحی داخلی پرس و جو کنید.

انتخاب سایز مناسب

اندازه کاشی به اندازه فضا و کاربری مکان مورد نظر شما بستگی دارد. در صورتی که فضا بزرگ باشد، می توان از انواع کفپوش و کاشی های دیواری استفاده کرد. اما در فضاهای کوچک تر یک سری محدودیت ها وجود دارد. در اینجا به نکات مهم هنگام انتخاب سایز کاشی و سرامیک برای سرویس بهداشتی اشاره می کنیم:

  • اگر حمام شما کوچک است، ممکن است بخواهید از کاشی با فرمت بزرگ استفاده کنید. سعی کنید کاشی هایی را انتخاب کنید که متناسب با فضای شما باشند. به طور مثال برای رختکن، کاشی های موزائیکی را تهیه نمایید. در صورتی که در این زمینه نیاز به کمک دارید، از مهندس ساختمان مشورت بخواهید.

  • کاشی های کف حمام باید شیب مناسبی برای تخلیه آب داشته باشند. سایز کاشی برای کفپوش حمام با توجه به اندازه حمام تعیین می شود. ولی بهترین سایز، 30 در 30 یا 60 در 60 است. در حمام های بزرگ تر می توان از کاشی های 60 در 120 سانتی متر استفاده کرد. این کاشی ها باید در برابر لغزندگی مقاوم باشند. در واقع بایستی بین اندازه کاشی، ظاهر آن و شیب کف حمام تعادل ایجاد شود.

  • سایز 30 در 30 سانتی متر بهترین انتخاب برای کاشی های دیواری سرویس بهداشتی است. برای حمام های بزرگ تر می توان کاشی هایی با سایز بیشتر استفاده کرد.

 

راهنمای خرید کاشی و سرامیک آشپزخانه

و اما برای خرید کاشی و سرامیک آشپزخانه نیز باید یک سری نکات را در نظر بگیرید. کاشی های کابینتی آشپزخانه دارای انواع مختلفی هستند که ادامه به توضیح آن می پردازیم:

  • کاشی های پشت کابینتی

از آنجایی که کاشی های پشت کابینتی در معرض دید قرار ندارند، معمولا دارای ابعاد نامنظم، سطح متخلخل، لعاب غیر یکنواخت هستند. در واقع برای پوشاندن دیوار پشت کابینت ها نیاز به متریالی هست که ظاهر آن اهمیتی ندارد. چرا که نمایان نمی شود و روی آن با کابینت پوشیده خواهد شد.

  • کاشی های بین کابینتی

کاشی های بین کابینتی مانند سایر انواع کاشی و سرامیک از کیفیت بالایی برخوردارند. در این نوع کاشی به گونه ای ساخته می شود که در برابر تغییر رنگ و خراشیدگی مقاوم باشد. همچنین میزان جذب آب پایین و طول عمر بالایی دارند. کاشی بین کابینتی باید به گونه ای طراحی شود که استادکار نصب کاشی و سرامیک بتواند آن را روی سطوح سرامیکی، ام دی اف، گچکاری شده و رنگ شده نصب کند. معمولا این نوع کاشی ها در رنگ های صورتی، طوسی، سفید و طلایی تولید می شوند.

می توان از سنگ های آنتیک یا سنگ های لوکس و براق به منظور استفاده به عنوان کاشی بین کابینتی استفاده کرد. سنگ های آنتیک بر خلاف سنگ های براق دارای ظاهر مات هستند. این نوع کاشی بین کابینتی در طرح های متنوع الیافی، ضربدری، جدولی، پازلی و غیره توسط تولید کنندگان مصالح ساختمانی تولید می شوند.

نکات مهم قبل از خرید کاشی و سرامیک

انواع کاشی های سرامیکی برای کف مناسب هستند. این کاشی ها برای مناطق پر تردد مثل راهرو، آشپزخانه، حمام یا اتاق نشیمن گزینه عالی به شمار می روند. دیوارهای کاشی کاری شده در حمام و آشپزخانه نیز به نوبه خود در دکوراسیون خانه تاثیر گذار هستند. اما مهم است که بدانید چه کاشی را برای کدام قسمت انتخاب کنید و چه پارامترهایی را در نظر بگیرید. در ادامه به نکات مهمی که باید قبل از خرید کاشی و سرامیک بدانید، اشاره می کنیم:

کاشی و سرامیک برای دیوار

انتخاب کاشی و سرامیک برای دیوارها در درجه اول به سلیقه شما بستگی دارد. در واقع انتخاب کاشی روی دیوار به اندازه کفپوش به مسائل فنی مرتبط نیست. مهم ترین نکته برای کاشی و سرامیک دیواری، رنگ، طرح و سایز آن است.

1. دکوراسیون

ترکیب چندین رنگ و نقش در کاشی و سرامیک دیواری می تواند جلوه جذابی به اتاق شما ببخشد. بنابراین یکی از مهم ترین نکاتی که هنگام خرید کاشی و سرامیک دیواری باید به آن توجه شود، هماهنگی آن با دکوراسیون خانه است. سعی کنید برای این کار از یک متخصص طراحی داخلی کمک بخواهید.

2. موزاییک

موزاییک یک روکش بر روی سطح است که بسیار چشمگیر به نظر می رسد. این متریال جلوه خاصی به فضا می بخشد و برای قفسه ها، طاقچه ها و کمدها مناسب است. همچنین می توان از این متریال در سالن حمام های بزرگ نیز استفاده کرد.

3. کاشی های با فرمت بزرگ

در حال حاضر، این متریال یکی از محبوب ترین انواع کاشی به شمار می رود. فرمت های 60 در 60 یا 75 در 75 اغلب برای دیوارها انتخاب می شوند. چنین کاشی هایی یک سطح یکنواخت ایجاد می کنند و به فضا آرامش می بخشند، به ویژه زمانی که بدون درز چیده می شوند. این نوع کاشی معمولا در طرح هایی مشابه سنگ، چوب یا بتن ساخته و تولید می شوند. بنابراین یک گزینه عالی برای علاقمندان به متریال طبیعی به شمار می روند.

کاشی های بزرگ در فضای داخلی جادار کاربرد دارد و در صورتی که بدون درز باشد، باعث یکنواخت دیده شدن فضا از دور می شود. در آشپزخانه یا حمام های کوچک باید مطمئن شوید که دیوار برای فرمت های خیلی بزرگ؛ کوچک نباشد. از استفاده از کاشی ها به طور نصفه و نیمه در کنار کاشی های بزرگ اجتناب کنید.

کاشی و سرامیک برای کف

برای انتخاب انواع کاشی کف، نه تنها ویژگی های ظاهری بلکه پارامترهای فنی نیز اهمیت پیدا می کند. کف باید به گونه ای طراحی شود که در آن احساس راحتی کنید. بنابراین هنگام انتخاب کاشی و سرامیک برای کف باید به چه نکاتی توجه کنید؟

  1. مقاومت در برابر سایش

مقاومت در برابر سایش با نماد PEI نشان داده می شود. این یک معیار برای نشان دادن مقاومت کاشی های لعابدار در برابر سایش سطحی است. هر چه PEI بزرگ تر باشد، میزان مقاومت در برابر سایش بالا تر خواهد بود. کاشی با مقاومت 3.750 PEI  برای استفاده در اتاق نشیمن مناسب است. اما برای مکان های پر تردد مثل سالن یا آشپزخانه بهتر است از کاشی هایی با مقاومت بالاتر استفاده شود.

  1. کاشی لعابدار و بدون لعاب

کاشی های لعابدار در حال حاضر محبوب ترین کفپوش برای فضای داخلی و خارجی ساختمان به شمار می رود. چرا که عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده اند. قابلیت جذب آب پایین، مقاومت در برابر ضربه، مقاومت در برابر سایش و سختی بالا از جمله ویژگی های کاشی و سرامیک لعابدار است. این کاشی ها در انواع مات، نیمه مات و صیقلی موجود هستند. لعاب به تولید کننده مصالح ساختمانی این امکان را می دهد که طرح ها و نقش های مختلف روی آن اعمال کند.

کاشی های بدون لعاب نیز، سطوح بسیار مقاوم در برابر فاکتورهای مکانیکی دارند. هر دو نوع کاشی لعابدار و بدون لعاب را می توان در اتاق نشیمن، آشپزخانه و حمام استفاده نمود. از آنجایی که کاشی بدون لعاب از سطح مقاوم تری برخوردار است، برای مکان های پر تردد گزینه خوبی به شمار می رود. زمانی که ضربه سنگینی به آن وارد شود، ترک نمی خورد. تحت تاثیر مواد شیمایی دچار خرابی نمی شود و در برابر سایش مقاوم هستند.

  1. ضد لغزش بودن کاشی

این پارامتر بر ایمنی شما تاثیری زیادی دارد. بنابراین هنگام انتخاب کاشی برای مکان هایی مثل حمام باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید. از نماد R9-R13 برای نشان دادن ویژگی ضد لغزش بودن کاشی ها استفاده می شود. هر چه این مقدار بالا تر باشد، میزان لغزندگی کاشی کم تر است.

  1. مقاومت در برابر سرما

مقاومت در برابر سرما یک ویژگی مهم است که کاشی های مورد استفاده در فضای باز بایستی آن را دارا باشند. در واقع برای کاشی کردن کف بالکن، پله ها، تراس و فضاهای بیرونی نیاز به کاشی مقاوم در برابر یخ زدگی و سرمای شدید است. از آنجایی این نوع کاشی ها در برابر رطوبت و آب مقاوم تر هستند، می توانید برای سالن های زیر زمینی و غیره نیز از آن استفاده کنید.

جمع بندی

در مقاله راهنمای خرید کاشی و سرامیک به توضیح انواع کاشی و سرامیک و نکات مهم برای خرید آن در سرویس بهداشتی و آشپزخانه پرداختیم. به منظور خرید کاشی و سرامیک از کارخانه یا فروشندگان مجاز می توانید به وبسایت املاک داران مراجعه کنید.